Känd journalist mördad i Mexiko – sjätte i år

2:02 min

I Mexiko mördades igår den välkände journalisten Javier Valdez. Han är den sjätte mexikanske journalisten som dödas i år, samtidigt som våldet ökar runtom i landet.

– Det här priset är som en lysande fyr mitt i stormen. Det ger mig skydd, och får mig att känna mig mindre ensam, sa Javier Valdez när han tog emot ett hederspris från pressfrihetskommittén CPJ för några år sen.

– I Sinaloa är det farligt att ens leva. Och att arbeta som journalist är att vandra längs en osynlig gräns som vaktas av dom onda, både inom knarkkartellerna och inom regeringen.

Javier Valdez var en av Mexikos mest välrenommerade och respekterade journalister. Han grundade veckotidningen Rio Doce i Sinaloa, en delstat som länge kontrollerades av Sinaloakartellen. Men efter att dess ledare El Chapo Guzman utvisades tidigare i år strider nu olika karteller om regionen, och våldet ökar, precis som i resten av Mexiko. Javier Valdez sköts ihjäl av okända män utanför redaktionen i staden Culiacán igår.

Lokala journalister är särskilt utsatta i Mexiko. Bara i år har sex journalister dödats. Ofta utreds morden inte ordentligt, och mördarna hittas aldrig. I många fall har lokala journalister vägrats skydd eller hotats av korrupta makthavare som vill tysta kritik.

– Det här är ett krig om kontrollen över narkotikan. USA:s och Mexikos regeringar står för vapnen. Men det är vi, medborgarna, som blir offer, sa Javier Valdez.

Senare idag kommer det hållas flera minnesceremonier för honom runt om i Mexiko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista