Minskad köttkonsumtion för att stoppa övergödningen.

2:00 min

Att minska vår konsumtionen av protein kan vara ett sätt att minska övergödningen av havet. Det förslaget ger Havsmiljöinstitutet i en ny rapport, som presenterades på en Havs- och vattenkonferens i Göteborg idag.

De åtgärder som hittills vidtagits mot övergödningen räcker inte till, utan det krävs nu nya sätt att jobba med grunderna till problemet.

– När vi har analyserat flödena längre upp i samhället och violka aktörer som driver det här då ser vi att konsumtionen av proteiner är en sådan faktor. Och då kan man funderar över vilka aktörer det är att vi äter så mycket protein. Det säger Eva-Lotta Sundblad, vetenskaplig samordnare vid Havsmiljöinstitutet.

Havsmiljöinstitutet har gått igenom de åtgärder mot övergödning som vidtagits i Sverige och några andra länder.

I rapporten konstateras alltså att åtgärderna inte är tillräckliga utan att mer måste göras tidigare i den kedja som till slut leder till att kväve och fosfor hamnar i havet. Det kan till exempel handla om att minska vår köttkonsumtion.

Rapporten är skriven inför den globala FN-konferens som Sverige arrangerar tillsammans med Fiji i New York i början av juni. Och övergödningsfrågan är viktig också på ett globalt plan, säger Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet.

– Globalt sett ett växande problem. Problemet ökar framför allt i de stora folkrika delarna av världen.

Övergödningen är bara ett av många ämnen som tas upp på Havs- och vattenforum i Göteborg. Det handlar också bland annat om nedskräpning av haven, hållbart fiske, och klimatförändringarnas påverkan på haven.

Inte mindre än tre ministrar finns på plats i Göteborg: landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, miljöminister Karolina Skog och klimat- och biståndsminister Isabella Lövin. Alla tre ska också vara med på den globala FN-konferens som Sverige snart ska stå värd för.

Den konferensen ska resultera i konkreta handlingsplaner för rena och hållbara hav, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista