Uppgifter: Trump bad FBI lägga ner utredning

1:13 min

Det kommer uppgifter om att USA:s president Donald Trump bett den nyligen sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ned en FBI-utredning.
Utredningen gällde den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Trump ska ha uppmanat James Comey att lägga ned utredningen under ett möte i februari.

– Jag hoppas att du kan släppa det här, ska presidenten ha sagt till den numera avskedade FBI-chefen. Michael Flynn är en bra kille, så jag hoppas du kan släppa det.

Michael Flynn tvingades bort från sin roll som nationell säkerhetsrådgivare efter att ha vilselett vicepresidenten om ett samtal han haft med Rysslands USA-ambassadör. Vid tidpunkten utreddes Michal Flynn av FBI, bland annat för sina kopplingar till Ryssland.

Mötet mellan James Comey och president Trump ägde rum en dag efter att Michael Flynn avskedats från sin post. Enligt New York Times, som var först med att rapportera om saken, hade James Comey antecknat vad som sagts i konversationen mellan honom och Trump. Trump ska ha försökt övertyga Comey om att Flynn inte begått något fel, uppger källor för tidningen.

Vita huset svarade med en dementi och skrev i ett uttalande att "presidenten aldrig bett Comey eller någon annan att avsluta någon utredning."

FBI-utredningen mot Michael Flynn fortsätter än i dag, däremot är det inte längre James Comey som är högst ansvarig för den eftersom Trump oväntat sparkade Comey i förra veckan.

Sedan dess har det stormat ovanligt mycket kring Donald Trump och bara under de senaste 24 timmarna har Vita husets kommunikationsteam jobbat med att släcka en annan brand, nämligen uppgifterna om att presidenten ska ha delat med sig av sekretessbelagd information till Rysslands utrikesminister.

Demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer skrädde inte orden när han i senaten sade att det som inte kunde bli värre nu hade blivit det.

– Historien övervakar oss, sade Schumer.

Jason Chaffertz, republikan och ordförande för ett kongressutskott med tillsynsansvar, har nu beordrat FBI att dela med sig av Comeys mötesanteckningarna inom en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista