Chelsea Manning
Foto: AP Photo.

Efter sju år – i dag friges Manning

Dömdes till 35 år i fängelse för spioneri
2:13 min

Efter att ha avtjänat sju år av ett 35-årigt fängelsestraff för spioneri har Chelsea Manning frigivits från ett militärfängelse i USA, uppger BBC.

Den förre presidenten Barack Obama beslöt att benåda Manning strax innan han lämnade ämbetet i januari.

Världen, i synnerhet USA, fick upp ögonen för Manning, våren 2010 när topphemliga dokument från USA:s krig i Irak och Afghanistan publicerades av Wikileaks – en organisation som specialiserat sig på samla in och sprida säkerhetsklassad information.

Manning som var soldat i den amerikanska armén och stationerad i Irak greps efter tips från en hackare, ställdes inför krigsrätt och dömdes till 35 års fängelse.

I det hemliga material som spreds fanns bland annat en video som visade hur amerikanska arméhelikopterförband gick till attack mot en grupp civila som samlats på ett torg i Bagdad. 12 personer dödades, två av dem visade sig vara fotografer som arbetade för nyhetsbyrån Reuters.

Videon och andra dokument som offentliggjordes ledde till skarp internationell kritik mot USA:s agerande i Irak. Några såg Manning som en förrädare, andra – bland dem Julian Assange, grundare till Wikileaks – menade att Manning var en hjälte som borde hyllas i stället för att sättas i fängelse.

"Det är ett kortsynt, ogenomtänkt domslut som inte kan tolereras och snarast måste rivas upp", sade Assange när domen blev klar hösten 2013.

Men Manning blev kvar i isoleringscell i militärfängelset Fort Leawenworth i Kansas. Två gånger försökte hon begå självmord och blev enligt sina försvarare flera gånger misshandlad av medfångar.

Under tiden i fängelset begärde Manning att få påbörja hormonbehandling för att genomgå en könskorrigering. I samband med detta bytte hon också namn från Bradley till Chelsea.

Vad som nu kommer att ske är det bara Manning själv som vet. Enligt den amerikanska armén kommer hon efter frigivningen att kvarstå i aktiv tjänst. Hon kommer dock inte att få någon lön, däremot fri sjukvård och andra militära förmåner.

President Donald Trump har på Twitter kallat Manning för en "otacksam förrädare" som aldrig borde ha blivit benådad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".