Kvinna och podium.
Från Miljöpartiets kongress i maj 2016. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Krav inför MP-kongressen: Fler gräsrötter i toppen

"Vi känner att politiken blivit för urvattnad"
2:14 min

En grupp miljöpartister kräver nu att fler gräsrötter ska ta plats i partiets ledning och vill på kongressen nästa vecka petar ministrar som Alice Bah Kuhnke och Per Bolund ur partistyrelsen.

Sibylla Jämting, gruppledare för Miljöpartiet i Region Jönköpings län är en av dem som står bakom det alternativa förslaget till ny partistyrelse.

Det som är väldigt viktigt för oss, det är att vi har gått med i Miljöpartiet för att vi känner att det behövs en radikal förändring i samhället för att möta de hot vi står inför. Och vi känner väl att Miljöpartiets politik har blivit allt för urvattnad, säger Sibylla Jämting.

På fredag inleds Miljöpartiets kongress i Linköping. Temat är klimatet, men ombuden ska även fatta beslut om en grön ekonomisk politik och åtgärder för att underlätta nyanländas etablering.

Men det kan också komma att bli en strid om personfrågor. En grupp inom Miljöpartiet - som just nu har det motigt i opinionen - kritiserar nämligen valberedningens förslag till ny partistyrelse, som ska väljas på kongressen och lägger nu fram ett eget motförslag.

Gruppen vill till exempel peta statsråden Alice Bah Kuhnke och Per Bolund, partiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericsson och EU-parlamentarikern Jakop Dalunde.

Istället lyfts betydligt mindre kända namn fram. Skälet är att man vill ha en grönare profil, sprida makten och öka interndemokratin.

En av dem som stödjer det alternativa förslaget - med fler gräsrötter - är Joakim Löf från Stockholm.

– Dagens partistyrelse är väldigt koncentrerad till partitoppen, det är ministrarna och riksdagsledamöterna som har dominans i partistyrelsen. Vi skulle vilja ha mycket bredare representation av medlemmar som kan komma med andra idéer.

– Är man en liten grupp som träffas varje dag så blir det lätt en sorts grupptänkande, och man kanske inte förstår hur det kommer sig att man tappar så mycket väljare som man gör just nu, säger Joakim Löf.

Catrine Ek från Nynäshamn kandiderar på den alternativa listan.

– Jag tror jag delar gruppens åsikter att vi är för lite systemkritiska nu och vi har anpassat oss för mycket in i systemet för att kunna sitta med i regeringsställning, säger hon

Katrin Wissing är sammankallande i Miljöpartiets riksvalberedning. Hon säger att man har följt tumregeln att partistyrelsen ska bestå av en tredjedel riksdagsledamöter, en tredjedel kommunpolitiker en tredjedel med annan bakgrund.

Och det finns ett skäl till att statsråden föreslås få en plats i ledningen, säger hon.

– Vi tycker att det är en viktig del när vi sitter i regering att faktiskt ha en bred brygga till regering och riksdag och EU-parlamentet, säger Katrin Wissing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".