Kvinna med brunt hår framför en mikrofon.
Nikki Haley sa efter ett möte i FN:s säkerhetsråd i dag att situationen i Venezuela riskerar att urarta. Foto: Richard Drew/TT

USA varnar för att Venezuela kan bli nytt Syrien

Lotten Colin: För några dagar sedan dog en 15-årig pojke
4:55 min

I Venezuela fortsätter protesterna mot regeringen. Försvarsministern meddelade i dag att man skickar 2 000 soldater och 600 från elitstyrkan till Tachira, i landets västra delar vid gränsen till Colombia.

Över natten har bland annat affärer och skolor plundrats. Demonstranter har även satt två polisstationer i brand och attackerat en militärpostering med brandbomber.

Samtidigt har rapporteras sammanlagt 43 personer ha dödats sedan demonstrationerna mot president Maduros regering började, lika många som under oroligheter 2014.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sa efter ett möte i FN:s säkerhetsråd i dag att situationen i Venezuela riskerar att urarta och växa till en konflikt som liknar den i Syrien eller Sydsudan.

– Det blir inte bättre, det blir värre, sa Haley till reportrar i FN-högkvarteret och uppmanade omvärlden att kräva att Venezuelas ledning respekterar de mänskliga rättigheterna i landet.

USA hade begärt att säkerhetsrådet skulle ta upp krisen i Venezuela på ett möte i dag trots protester från andra medlemmar som inte anser att krisen i Venezuela är ett hot mot internationell säkerhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".