Asienländer samarbetar i terroristjakt

I Sydostasien, där USA misstänker att rester av terrornätverket Al Qaeda försöker organisera sig, har tre av länderna träffat avtal om ett nära säkerhetssamarbete. Samordnade operationer skall nu kunna genomföras över gränserna i jakten på misstänkta terrorister.
Filippinerna har den USA-vänligaste ledningen av länderna i Sydostasien. Mer än ettusen amerikanska soldater är nu stationerade i den södra delen av landet. De amerikanska militärerna är där som rådgivare åt regeringsarmén i jakten på muslimska rebeller, som misstänks sympatisera med Al Qaeda. Bedömare tror att militärsamarbetet är första steget på en återgång till amerikanska miltärbaser på Filippinerna, trots att detta officiellt förnekas både i Washington och Manila. Malaysia i spetsen Men överraskande nog är det Malaysias premiärminister Mahatir Mohammad som har gått i spetsen för det avtal om ett nära säkerhetssamarbete som nu har undertecknats av Malaysia, Filippinerna och Indonesien. Mahatir är känd som en profilerad USA-kritiker. Men den malaysiske premiärministern har heller ingenting till övers för militanta muslimer som kan tänkas hota den bestående ordningen i landet. I ett tal tidigare i veckan förklarade Mahatir att regionala terrorgrupper är i färd med att försöka bryta loss delar av Malaysia, Indonesien och Filippinerna för att skapa en renodlad islamsk stat i Sydostasien. Malaysia har under senare tid gripit rader av terrormisstänkta muslimska aktivister. Detta har noterats med uppskattning i Washington och premiärminister Mahatir kan nu med det nya säkerhetsavtalet i bagaget räkna in ytterligare pluspoäng inför sitt möte med president George Bush i Vita Huset nästa vecka. Viktigt att Indonesien är med Särskilt viktigt är det ur amerikansk synvinkel att Indonesien är med i det nyöppnade säkerhetssamarbetet. Regeringen i världens folkrikaste muslimska land har varit mycket ovillig att ingripa mot militanta muslimer av rädsla för att då bidra till att radikalisera muslimska stämningar. För några dagar sedan greps ledaren för en av de mest stridbara muslimska organisationerna i Indonesien som misstänks för kontakter med Al Qaeda. Men sedan fick mannen besök i fängelset av vicepresidenten Hamzah Has som kallade honom en muslimsk broder.

Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".