Genrebild: Sjuksköterska tar blodprov.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Så ska cancer upptäckas tidigare

Forskare: Det går fort och enkelt
1:40 min

En ny metod för att tidigare upptäcka cancer har börjat användas vid SU i Göteborg. Metoden bygger på analys av vanliga blodprov.

Den nya metoden har utvecklats av forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Boston University.

– Blod är tacksamt och används redan för många andra analyser. Det går fort och enkelt och är kostnadseffektivt att göra de här mätningarna, vilket gör att vi nu kan börja använda dem i en rad olika applikationer på sjukhuset, säger Anders Ståhlberg, docent i molekylär medicin vid Göteborgs universitet.

Det forskarna i Göteborg och Boston har lyckats göra är att kraftigt öka precisionen i analyserna av blod. Det har nu möjliggjort att den DNA som tumörceller släpper ut i blodet kan upptäckas lättare.

Därmed kan cancer upptäckas långt tidigare än vad som är möjligt med andra metoder, som datortomografi, magnetkamera eller röntgen.

– Vårt stora bidrag med detta är att vi tagit metoden från forskningsbänken och gör den användbar i klinik. Det är faktiskt något vi kan tillämpa i dag och inte bara i avancerade forskningslabb, säger Anders Ståhlberg.  

Enligt forskarna vid Sahlgrenska akademin kan metoden dels komma att användas för screening av patienter i riskgrupper, för att tidigare upptäcka cancer. Dels kan den användas för att följa hur effektiv en pågående cancerbehandling är för en patient, så att behandlingen snabbare kan anpassas bättre. 

Metoden har redan börjat användas i flera olika forskningsprojekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Nu ska det testas och utvärderas och ganska snart hoppas docent Anders Ståhlberg att metoden kommer att kunna spridas och leda till att både rädda liv och spara pengar inom vården.

– Ja, det är stora förhoppningar eftersom det är så brett användningsområde. Redan inom något år så kommer vi att ha de första idéerna om i vilka tillämpningar det här kommer att fungera bäst.

Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".