Demonstranter i Brasilien med skylt.
Demonstranter i huvudstaden Brasilia. Foto: Evaristo Sa/TT.

Demonstrationer och krav på presidentens avgång i Brasilien

Allt fler politiker dras in i härvan
1:32 min

I Brasilien kommer krav på president Michel Temers avgång efter att en inspelning läckt där han uppmanar en företagsledare att muta politiker. Samtidigt dras allt fler politiker in i härvan.

Demonstranter samlades i dag utanför presidentpalatset i Brasilia för att ropa på nyval. Kraven på Michel Temers avgång växer efter att tidningen O Globo i går publicerat nyheten om att presidenten ska ha uppmanat en företagsledare att muta kongressens före detta talman.

Talmannen, Eduardo Cunha, sitter i fängelse men har än så länge inte börjat samarbeta med polisen så som många av sina partikollegor.

Samtidigt dras allt fler politiker in i skandalen. Nu på morgonen genomsökte polisen den före detta presidentkandidaten och senatorn Aécio Neves bostäder. Även han har spelats in i hemlighet, när han ber företagsledaren Joeseley Batista om motsvarande 5 miljoner kronor i muta.

Högsta domstolen meddelade i dag att Aécio Neves, som hoppades bli högerpartiets presidentkandidat igen nästa år, nu stängs av från senaten.

Oppositionspartierna kräver att Temer avgår och utlyser nyval direkt, men frågan är om det ens går enligt grundlagen. Enligt planerna ska Brasilien hålla presidentval nästa år, men i dagsläget är alla de främsta kandidaterna misstänkta för korruption.

Nyheten om de hemliga inspelningarna fick genast ekonomiska konsekvenser för den redan krisande brasilianska ekonomin. Den brasilianska realen föll kraftigt mot dollarn och börsen sjönk med tio procent. 

Mer om Brasilien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".