Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar inför parlamentet innan åtstramningspaketet röstades igenom.
1 av 2
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Petros Giannakouris/TT
Aten demonstration
2 av 2
Demonstration utanför parlamentet i samband med omröstningen om åtstramningspaketet Foto: Aris Messinis/TT

Åtstramningar godkända i Grekland

Det grekiska parlamentet har godkänt nya åtstramningar. Regeringen hoppas nu att landets långivare med Tyskland i täten ska gå med på att betala ut nya nödlån.

Åtstramningen innebär bland annat pensionssänkning på motsvarande drygt 47 miljarder svenska kronor, den 13:e pensionssänkningen sedan 2010. En sänkning av taket för hur mycket man får tjäna utan att behöva betala skatt ingår också i åtstramningspaketet.

En majoritet, 153 av 300 ledamöter i parlamentet, röstade för åtgärderna.

Omröstningen har föregåtts av en generalstrejk i onsdags och stundtals våldsamma protester framför parlamentet i Aten. På torsdagskvällen demonstrerade omkring 10 000 personer utanför parlamentet. Vissa av demonstranterna gick till angrepp med bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

Många greker är besvikna på vänsterledaren Alexis Tsipras, som när han valdes 2015 utlovade ett stopp för åtstramningar.

Nödlånen krävs för att den grekiska staten inte ska riskera att behöva ställa in betalningar i sommar.

Mer om Grekland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".