Anti-EU-demonstrationer i Athen första maj. Foto: Louisa Gouliamaki/TT.
Anti-EU-demonstrationer i Athen första maj. Foto: Luuisa Gouliamaki/TT.

Ännu fler åtstramningar i Grekland

"För det grekiska folket är det som en mardröm utan slut"
2:02 min

Efter en flera timmar lång debatt röstade Greklands parlament i natt med knapp marginal igenom en ny omgång åtstramningar som kommer att drabba landets redan mycket hårt prövade pensionärer och löntagare.

Åtgärderna är en förutsättning för att nästa omgång lånepengar ska betalas ut och i utbyte hoppas den grekiska regeringen på löften om skuldlättnader när eurogruppens finansministrar möts i Bryssel på måndag.

Under sitt anförande i parlamentet i går kväll gjorde premiärminister Alexis Tsipras sitt bästa för att försvara att hans vänsterledda regering nu sagt ja till ytterligare över 45 miljarder svenska kronor i sänkta pensioner och höjda skatter fram till år 2021 - trots att de tidigare lovat att det nu är slut på mer av åtstramning.

Men, sade Tsipras, tusentals greker kommer samtidigt också att få det lättare eftersom hans regering i förhandlingarna med de internationella långivarna också kommit överens om motåtgärder - bland annat i form av insatser för de socialt mest utsatta. Fast motåtgärderna kommer bara att sättas in om Grekland lyckas hålla de högt uppsatta ekonomiska målen.

Och de tusentals greker som de senaste dagarna gått ut i strejk och demonstrerat mot det nya åtstramningspaketet har svårt att se några ljuspunkter alls. Landets opposition kallar det man nu röstat igenom för ännu ett räddningspaket - det fjärde sedan 2010 - även om regeringen hävdar att det här bara är en del av vad man kom överens med långivarna om 2015.

Men de nya åtgärderna är en förutsättning för att Greklands internationella långivare ska betala ut nästa del av det gigantiska nödlån man kom överens med den grekiska regeringen om sommaren 2015. De pengarna kommer främst gå till att betala av på redan tidigare tagna lån.

På måndag möts euroländernas finansministrar i Bryssel och Greklands regering hoppas att de då, eller möjligtvis på sitt nästa möte i juni, ska ge grönt ljus för mer pengar. Man förväntar sig också konkreta löften om skuldlättnader. Budskapet från premiärminister Alexis Tsipras är att landet, efter sju år av ekonomisk övervakning, kommer att kunna stå på egna ben från och med nästa år. Men i Grekland, där fattigdomen breder ut sig och arbetslösheten ligger på runt 23 procent är det många som tvivlar.

– För det grekiska folket är det som en mardröm utan slut. Och många undrar nu om inte också ett femte räddningspaket är på väg efter det här, säger Aristides Hatzis, docent i juridik och ekonomi vid universitetet i Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".