Foto: Claus Gertsen/TT och Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio
Foto: Claus Gertsen/TT och Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio

Polisen ändrar om avlyssning

1:54 min

Efter skarp kritik lovar nu Polismyndigheten att förbättra sina rutiner när det gäller att förstöra material från bland annat hemlig avlyssning.

När polisen använder hemlig avlyssning eller övervakning av mobiltrafik är grundprincipen att material, till exempel inspelningar och utskrifter, senare ska förstöras. Det kan ske antingen när en förundersökning läggs ner eller när målet är slutligt avgjort.

Men efter att ha granskat 39 fall där hemliga tvångsmedel har använts i Väst- och Sydsverige är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) mycket kritisk.

I mer än hälften av de granskade fallen tog det över ett halvår från beslut innan polisen förstörde materialet. Bara vid ett par tillfällen hade polisen förstört materialet inom ett par veckor.

SIN skriver i sin rapport att "resultatet av granskningen är direkt nedslående".

Nämnden slår fast att polismyndigheten "på ett flagrant sätt åsidosatt sina skyldigheter och att detta inneburit att grundläggande rättssäkerhetshetsgarantier till skydd för enskildas personliga integritet satts ur spel".

Det finns grund för den här kritiken. Polismyndigheten har gjort fel här, man har inte förstört det här materialet på det sättet man skulle ha gjort, säger Pär Runemar, jurist på Polismyndigheten, till Ekot.

Samtidigt hävdar han att polisen håller på att förbättra sin hantering av sådana här ärenden.

– Vi tar fram rutiner som fångar upp och omhändertar just den här frågan där Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har riktat kritik mot Polismyndigheten. Det är för att det inte ska dyka upp igen.

Men enligt nämnden handlar ju detta om att enskilda handläggare på polisen helt enkelt inte verkar ha gjort sitt jobb. Hur säker kan du vara på att de gör det framöver?

– Jag kan förstås inte vara helt säker på det, men med goda rutiner är min uppfattning att utrymmet för att göra fel blir mindre, säger Pär Runemar.

– Det går aldrig att ha en fullständig garanti mot det, men vi ska alltid sträva mot att göra rätt i alla lägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista