Julian Assange
Julian Assange. Foto: Frank Augstein/TT

Utredning mot Julian Assange läggs ner

Överåklagare Marianne Ny häver häktningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange och lägger ner förundersökningen.

Julian Assanges försvarare Per E Samuelson uppger nu för TT att Assange har bett honom att undersöka möjligheterna att inleda en stämning mot svenska staten.

– Det handlar inte om pengar utan om upprättelse, menar Per E Samuelson.

Han tror att Julian Assange på sikt kommer att försöka att flytta till Ecuador.

Julian Assange har utretts för våldtäkt och sexuellt tvång mot två kvinnor efter ett besök i Stockholm år 2010. Sedan november samma år har han suttit häktad i sin frånvaro. Efter att Storbritannien beslutat att lämna ut Assange till Sverige, år 2012, har han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London, eftersom Ecuador beviljat honom asyl. 

– Det återstår nu inga vidare möjliga åtgärder som kan ta utredningen framåt, sa överåklagare Marianne Ny vid en presskonferens i Stockholm i dag. 

I och med att Julian Assange hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London ända sedan han häktades i Sverige, har han på så sätt dragit sig undan alla försök att genomföra den juridiska processen i Sverige.

År 2015 beslutade Högsta domstolen att häktningsordern skulle kvarstå eftersom det fanns ett stort allmänt intresse. Arbetet började då med att försöka få till en intervju med honom. Tillslut blev det en kompromiss där en ecuadoriansk åklagare genomförde intervjun och svensk åklagare fick observera. 

– För att fortsätta förundersökningen så skulle det behövas att Assange blev formellt åtalad för brottet, sa överåklagare Marianne Ny. Och det har inte kunnat genomföras eftersom Assange har hållit sig gömd. 

Per E Samuelsson är Julian Assange försvarare och han berättar att Assange ser utredningen som en stor kränkning. 

– Det är en total seger för Julian Assange, säger advokat Per E Samuelsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista