Innergård med stängsel runt och bönematta med två händer.
Foto: Fredrik Persson/TT, Damian Dovarganes/TT.

Stor brist på fängelseimamer i Sverige

2:10 min

Trots att alla fångar ska ha rätt att träffa själavårdare så saknar minst tio av landets fängelser tillgång till imamer.

– De känner sig orättvist behandlade när prästen kommer varje dag till anstalten men en imam kommer aldrig, och det finns ju sådana fängelser dit det inte kommer några imamer alls, säger Smajo Sahat som är verksam som fängsleimam.

Vid minst tio av landets 48 fängelser får fångarna inte träffa någon imam. Enligt fängelselagen har alla intagna rätt att på lämpligt sätt utöva sin religion.

Alla fängelser har tillgång till protestantiska präster men både imamer och katolska och ortodoxa präster råder det alltså brist på.
 
På Kumlaanstalten med nästan 400 intagna har man saknat imam i ett år, berättar anstaltschef Kenneth Gustafsson.

– Vi har ju ganska stort behov av imamer flera dagar i veckan egentligen, säger Kenneth Gustafsson. 

Finns det några andra personer som ersätter dem då eller blir det ingenting i stället?

– Våra normala präster och pastorer som går runt här varje dag försöker ju nå även muslimerna med lite allmänna samtal och de försöker hjälpa dem med att fixa radband och bönemattor och sådana praktiska saker så att de får den hjälpen iallafall.

I Kriminalvårdens arbete mot våldsbejakande extremism ingår att förbättra organisationen kring själavården på fängelserna, själavårdarna ska bland annat kontrolleras av Säpo och utbildas om våldsbejakande extremism.

Vid nyår fick Sveriges Kristna råd uppdraget att rekrytera alla fängelsesjälavårdare, oavsett religion. Susanne Rodmar på Sveriges Kristna råd har gjort sammanställningen som visar att det saknas imamer vid minst 10 fängelser.

Varför är det så svårt att rekrytera imamer?

– Ofta rekryterar vi från församlingar och av de muslimska församlingarna är det få som har anställda imamer, många har inte tid att också komma till ett fängelse eller häkte. Det behöver också vara någon som talar bra svenska, det gäller alla själavårdare, annars kan man inte jobba inom Kriminalvården. Man behöver också vara lämplig för uppdraget, oavsett om man är präst eller imam är det inte alla som är lämpliga att finnas i den här miljön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista