Luftfartsverket

Myndigheter kritiseras för bjudmiddag

2:48 min

Statliga affärsverket Luftfartsverket och tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen deltog vid en bjudmiddag anordnad av försvarskoncernen Saab.

Det skede i samband med en mässa i Madrid i våras, något som kritiseras av experter. Det avslöjar Kaliber idag.

Middagen låg i anslutning till en stor upphandling som Luftfartsverket skulle påbörja där Saab med högsta sannolikhet skulle lägga ett anbud.

Elisabet Lindgren, kommunikationsdirektör och med i koncernledningen för Luftfartsverket, var en av de som deltog vid middagen.

– Jag hoppas att och tror att det inte är några konstigheter med det utifrån de bedömningar vi har gjort, säger hon.

Middagen där ett hundratal inbjudna gäster som leverantörer och kunder deltog, hölls i Madrid i samband med en stor mässa i våras. Middagen beskrivs i inbjudningen som en "exclusive VIP-dinner".

En vecka senare skulle Luftfartsverket påbörja en stor upphandling av teknik till verkets planerade satsning att flygleda flera statliga flygplatser på distans, så kallad fjärrstyrd flygledning.

Luftfartsverket är sedan i somras minoritetsägare i ett av Saab:s bolag som säljer just sådan teknik och högst sannolikt deltar bolaget i upphandlingen.

Enligt verkets egna instruktioner får inte personal bjudas på måltider varken i samband med upphandling eller i andra situationer, där den som bjuder är beroende av verkets beslut.

Men fyra personer från verket deltog vid middagen som Saab bjöd på. Bland dem både avgående och tillträdande generaldirektören för verket och Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör.

– Vi har bedömt att vi tackat ja till de inbjudningarna och var med på middagen tillsammans med ett stort antal av Saab:s samarbetspartners, kunder och leverantörer, säger hon.

Flera experter Kaliber talat med är kritiska till att myndigheten bjuds på middag så nära en upphandling.

Andrea Sundstrand är docent i offentlig rätt och expert på offentlig upphandling. Hon tycker det är direkt olämpligt och möjligen brottsligt.

– Det kan ju också vara olagligt i och med att det här kan sannolikt klassas som muta, både givande och tagande i den här situationen. Sedan får man ju titta närmare på exakt vad den här VIP-middagen som du säger vad den innehöll och vad den kostade och så vidare.

– Men naturligtvis ska man ju i en upphandlingssituation aldrig låta sig bjudas och särskilt inte i nära anslutning till en offentlig upphandling så klart, säger Andrea Sundstrand.

Även Transportstyrelsen deltog vid middagen. De är den tillsynsmyndighet som beslutar om tillstånd för bland annat fjärrstyrd flygledning.

Andrea Sundstrand vid Stockholms universitet igen.

– Det är väl lika allvarligt i bägge fallen, men ska inte som tillsynsmyndighet eller upphandlande myndighet låta sig bjudas över huvud taget.

Transportstyrelsen ska inte heller bli bjudna på måltid av någon som är beroende av deras beslut enligt sina interna riktlinjer, men den inbjudna direktören säger till Kaliber att de i det här fallet ändå ansåg att de kunde delta vid middagen.

Saab:s kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson ser inte att de gjort något fel att bjuda de två myndigheterna till middagen. Han säger att middagen var transparent och balanserad, men vill inte säga vad den kostade.

– Vi har som generell policy att man inte går ut med enskilda kostnader men det ligger i linje med vad som är tillåtet, acceptabelt och som är rimligt, säger Sebastian Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista