Kvinna med grekisk flagga under demonstration.
1 av 2
Tusentals greker har demonstrerat mot åtstramningspaketet. Foto: Louisa Gouliamaki/TT.
Alexis Tsipras, Greklands premiärminister.
2 av 2
Alexis Tsipras, Greklands premiärminister. Foto: Petros Giannakouris/TT.

Bedömare varnar för nya skattehöjningar i Grekland

1:34 min

Greklands parlament röstade i natt igenom ännu ett åtstramningspaket som ska bana väg för en ny omgång nödlån och, hoppas den grekiska regeringen, konkreta löften om skuldlättnader.

Men bedömare varnar för att de nya skattehöjningar som nu väntar bara kommer att kväva den grekiska ekonomin och den privata sektorn ännu mer. De senaste dagarna har tusentals greker demonstrerat mot åtstramningarna.

Aristides Hatzis, docent i ekonomi och juridik vid Atens universitet, målar en mycket dyster bild av den grekiska ekonomin som, säger han, bygger på en ickeexisterande privat sektor, på skattehöjningar som saknar motstycke och med en befolkning som sett sin disponibla inkomst sjunka med 30 procent sedan krisen startade för sju år sedan.

Han säger att problemet under de här åren är att regeringarna som styrt, inte minst den nuvarande, har fokuserat på att höja skatterna snarare än på att reformera ekonomin.

Följden har bland annat blivit att tiotusentals företag tvingats i konkurs eller flyttat utomlands. I dag ligger arbetslösheten i Grekland på runt 23 procent. Många grekiska familjer lever på en persons inkomst eller på en familjemedlems pension.

Från den grekiska regeringens sida är tongångarna mer positiva. Inför omröstningen i parlamentet om nya åtstramningar hävdade premiärminister Alexis Tsipras att en "tsunami" av investeringar väntar den grekiska ekonomin om man bara kommer överens med långivarna om skuldlättnader.

Det, hoppas man, skulle öka marknadens förtroende för den grekiska ekonomin och därmed investerarnas intresse.

Målsättningen är att nå en politisk uppgörelse om nästa låneutbetalning och om skuldlättnader när euroländernas finansministrar möts i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista