Demonstranter vid Irans ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Foto: Zahra Bagherishad/Sveriges Radio

Protester mot valet medan iranier i Sverige röstade

1:27 min

Samtidigt som röstningen i presidentvalet pågick inne på iranska ambassaden i Stockholm hölls en protestdemonstration utanför.

– Jag själv och de som är här bojkottar den där röstningen. Bägge två sidorna tillhör regimen, eftersom hela lagen är mot mänskliga rättigheter, hela lagen är mot kvinnors och barns rättigheter, och det är därför det inte är någon skillnad mellan dem. Ingenting kommer att förändras, säger Gisoo Shakeri, en av demonstranterna.

Med slagord mot det religiösa styret i Iran och mot valet, som många bara ser som en teater, hade ett hundratal personer från olika oppositionsgrupper samlats utanför ambassaden för att demonstrera. Några av deltagarna försökte också argumentera med de som kommit för att rösta, och övertala dem att avstå.

Utanför själva ambassadingången stod vakter som informerade de kvinnliga väljarna att det var fritt fram att gå in i röstlokalen utan huvudduk - något som vore helt otänkbart inne i Iran.

Det finns ungefär 70.000 personer i Sverige som är födda i Iran, många av dem har också rätt att rösta.

Det var en jämn ström väljare som passerade genom ingången till ambassaden.

– Får man möjlighet att rösta, så måste man rösta. Om man tror på demokrati, och om man tror på den här processen, säger Reza.

– Jag har röstat för att mitt lands framtid är väldigt viktigt för mig. Och även för de ungdomar som bor där, deras framtid är väldigt viktig för mig, säger Farzaneh, som röstade i iranska presidentvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista