Delad bild: Först en på Litauens utrikesminister Linas Linkevičius och sedan en man som håller i en prideflagga.
Litauens utrikesminister uppmanar i en intervju med Ekot fler EU-länder att samarbeta för att ta emot dessa flyktingar. Foto: Mindaugas Kulbis/AP, Daniel Ochoa De Olza/AP

Tjetjenska hbtq-flyktingar får visum i Litauen

2:30 min

Litauen ger visum till tjetjener som flytt undan förföljelser på grund av sin sexuella läggning. Landet är det första i EU som gått ut offentligt med att man gett uppehållstillstånd till homo- och bisexuella män som flytt från den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Litauens utrikesminister uppmanar i en intervju med Ekot fler EU-länder att samarbeta för att ta emot dessa flyktingar.

– Jag kan bekräfta att vi nyligen har beviljat visum till två tjetjener som förföljts och utsatts för våld på grund av sin sexuella läggning, säger Litauens utrikesminister Linas Linkevičius.

Litauen, som redan är hem för många politiska flyktingar från Ryssland, har hållit en hög profil även vad gäller den senaste tidens hbtq-flyktingar från Tjetjenien. Landet blir nu bland de första att ta emot personer som evakuerats från den ryska delrepubliken efter rapporterna den senaste tiden om en grym och brutal hetsjakt där på homosexuella män.

En myndighetsjakt som hjälpts av en utbredd hederskultur där egna familjemedlemmar medverkar i förföljelserna. Gripna ska ha torterats med bland annat elchocker, för att lämna ut namn på andra homosexuella.

Enligt den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta, som först rapporterade om utrensningskampanjen mot homosexuella i Tjetjenien, ska minst tre personer ha dödats.

Europaparlamentet fördömde i veckan i skarpa ordalag förföljelsen av hbtq-personer i Tjetjenien. Flera EU-länder, däribland Sverige och Tyskland, har tidigare markerat diplomatiskt mot Ryssland och krävt en oberoende utredning efter de omskakande rapporterna om massgripanden och tortyr.

Omkring 40 homo- och bisexuella män har lyckats fly från Tjetjenien under de senaste veckorna, enligt färska uppgifter från det hbtq-nätverk i Ryssland som hjälper flyktingarna.

Litauen har koordinerat sina insatser för att ta emot tjetjenska hbtq-flyktingar med andra EU-länder som också kommer att ta emot personer, men utrikesminister Linas Linkevičius vill ännu inte nämna vilka de andra länderna är.

– Det jag kan säga är att det är en insats med flera inblandade länder, säger Linas Linkevičius, och lägger till att uppgifterna från Tjetjenien som chockat omvärlden inte var överraskande för honom.

– Tyvärr är det inte första gången som homosexuella förföljs eller får sina mänskliga rättigheter kränkta i Tjetjenien eller på andra håll i Ryssland, säger utrikesminister Linas Linkevičius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista