Wikileaks-grundaren Julian Assange.
Wikileaks-grundaren Julian Assange. Foto: Justin Tallis/TT

Julian Assange: Förlåter och glömmer inte

0:30 min

Julian Assange kallade de slopade anklagelserna för en "viktig seger" i ett framträdande från sin självpåtagna husarrest i London.

– I dag är en viktig seger. För mig och för FN:s människorättssystem. Men det suddar inte på något sätt ut sju års frihetsberövande utan åtal, sade Julian Assange när han talade vid Ecuadors ambassad i London.

Wikileaks-grundaren Julian Assange uttalade sig på eftermiddagen efter beskedet i dag om att den svenska åklagarmyndigheten lägger ned utredningen om våldtäkt, häver häktningen och återkallar den europeiska arresteringsordern.

Assange talade från balkongen på Ecuadors ambassad i London, där han levt isolerad sedan 2012, efter att 2010 ha anklagats för bland annat våldtäkt i Stockholm, anklagelser han förnekat. 

– Sju år utan åtal medan mina barn växt upp utan mig. Det är inget jag kan förlåta. Det är inget jag kan glömma, sade 45-åringen inför en folksamling meningsfränder och ett stort pressuppbåd.

Han efterlyste en "oundviklig granskning" av vad han kallar en "fruktansvärd orättvisa" med frihetsberövanden och utlämningar utan åtal i EU.

– I Sverige är icke-tidsbegränsade frihetsberövanden policy, sade Assange och fortsatte med att han inte förväntar sig utlämning utan åtal från det brittiska rättssystemet.

Julian Assange tackade Ecuador som stött honom trots att landet enligt honom utsatts för hårda påtryckningar bland annat från EU vad gäller handel.

Trots att dagens besked var en viktig upprättelse, sade Assange:

– Det riktiga kriget bara börjat.

Han hänvisade till brittisk polis besked att han fortfarande ska gripas för att ha brutit mot borgensbestämmelser 2012 och den amerikanske justitieministerns uttalande i april om att det är en prioritet att Assange arresteras.

– Wikileaks kommer att fortsätta att publicera dokument om CIA i allt högre takt, lovade Assange.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista