Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange.
Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange. Foto: Frank Augstein/TT.

Elisabeth Massi Fritz riktar skarp kritik mot åklagaren

1:13 min

Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som Julian Assange misstänks ha våldtagit, tycker att det är en skandal att Julian Assange aldrig blev åtalad.

– Jag är väldigt förvånad över att åklagaren nu slutligen, efter snart sju år, ändå lägger ned förundersökningen. Jag hade väntat mig att man skulle anstränga sig mer för att slutligen delge Assange och sen därefter väcka åtal, säger hon.

– Jag tycker det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman faktiskt kan undanhålla sig rättsväsende och därmed förhala, försena och till slut slippa prövning i en domstol.

Men vad är det du tänker att de skulle ha gjort? På vilket sätt borde de ha ansträngt sig mer?
– Via Ecuador, precis som man söker rättsligt biträde för att förhöra honom på plats. Min klient har väntat och förlorat sju år av sitt liv och i dag känner hon sig överraskad och hon är också chockad över att åklagaren faktiskt beslutar om det här. Vi hade väntat oss ett annat beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista