Trump i Saudiarabien.
President Donald Trump besöker Saudiarabien på sin första officiella utrikesresa. Foto: MANDEL NGAN

Trump besöker Saudiarabien – Ska sälja vapen för över 100 miljarder dollar

2:03 min

Donald Trump har landat med presidentplanet Air Force One i Riyad, för ett två dagar långt besök i den saudiska huvudstaden.

Efter att ha klivit av flyget välkomnades presidentparet av kung Salman på den utrullade röda mattan, innan de gick in för att ta en kopp kaffe på flygplatsen.

– En reporter har tjuvlyssnat och hört att de ska ha pratat om kriget i Syrien, säger vår korrespondent Katja Magnusson.

– Därefter gick man ganska snabbt över till affärsöverenskommelser, bland annat ska man ha slutit ett avtal om att USA ska sälja vapen till Saudiarabien för mer än 100 miljarder dollar. Det handlar till exempel om stridsvagnar och helikoptrar, dessutom andra kontrakt som handlar om olja och energi, säger hon.

Men huvudnumret under besöket är ett anförande om islam som Trump på söndag ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder.

– Han väntas tala om hur man ska bekämpa terrorgruppen IS och andra radikala muslimska rörelser. Han tros uppmana arabiska ledare att "driva ut terrorister". Folk kommer att följa detta talet väldigt noga i den muslimska världen eftersom Trump tidigare, bland annat under sin kampanj, gjort väldigt antimuslimska uttalanden, säger Katja Magnusson.

Amerikanska presidenter brukar i regel göra sina första utlandsresor till Kanada eller Mexico. Trump åker i stället till konservativa Saudiarabien, vad ska man tro om det?

– Det visar ett tydligt stöd för Saudiarabien i den regionala maktkampen mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Det visar också ett tydligt intresse för Mellanöstern. Trump har ju tidigare kritiserat Barack Obama för att ha varit för mjuk mot Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista