Man framför bokhylla.
Doktor Shekhar Saxena, chef för Världshälsoorganisationen, WHO:s avdelning för mental hälsa.. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Ökat engagemang behövs när demenssjuka blir fler

2:22 min

Ny plan för att hantera det ökande antalet människor med demenssjukdom ska antas av Världshälsoförsamlingen i Genève den här veckan.

Det ökande antalet demenssjuka kommer att få stora effekter för världens länder. När Världshälsoförsamlingen möts i Genève den kommande veckan ska en global handlingsplan mot demens antas.

För när fler drabbas får det inte bara allvarliga följder för patienterna, de anhöriga och vården. Enligt doktor Shekhar Saxena vid Världshälsoorganisationen, WHO, betyder det också stora påfrestningar för världsekonomin.

Eftersom många försök att hitta ett effektivt botemedel mot demens har misslyckats, växer nu medvetenheten om att man måste utveckla bättre sätt att ta hand om dem som drabbas.

Idag lever mer än 47 miljoner människor i världen med demens. År 2050 räknar man med att det är 131 miljoner sjuka, alltså en tredubbling.

I den nya aktionsplanen som ska antas av världens hälsoministrar poängteras inte bara vikten av att intensifiera forskningen för ett botemedel.

Man vill också anpassa samhället så att demenssjuka som bor hemma kan klara vardagen. Också anhörigvårdarnas hälsa ska prioriteras.

Vad det kommer att kosta vågar ingen sia om. Idag förlorar samhället mer än 800 miljarder dollar på demenssjukdomarna till följd av vårdkostnader, men också sänkt produktivitet när varken de sjuka eller deras anhörigvårdare kan arbeta.

Det betyder samtidigt att många låginkomstländers ekonomier riskerar att slås i spillror om vi inte hittar innovativa lösningar, säger Shekhar Saxena från WHO.

Shekhar Saxena var en av många internationella experter som deltog vid Demens Forum som hölls på Stockholms slott i veckan.

Syftet var att hitta nya möjligheter att tackla de utmaningar som demensutvecklingen för med sig. Inte minst att minska fördomar och stigmatisering av de sjuka och göra samhället demens-vänligt.

Och Shekhar Saxena är optimist, även om demens-statstiken just nu är skrämmande.

– Siffrorna är mycket skrämmande. Vi kommer att påverkas mer när medellivslängden ökar. Men på den positiva sidan finns mer medvetenhet nu och stöd för området och det ger hopp om att samhället kommer att investera mer och kan ge människor med demens ett bättre liv under kommande år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista