Barn ledsen bris BRIS genre
1 av 2
Arkivfoto. Foto: Jessica Gow/TT
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
2 av 2
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris. Foto: Fredrik Hjerling/BRIS/Handout

Bris håller kongress

1:26 min

Mer fokus på barn som flytt finns på dagordningen när Bris, Barnens rätt i samhället, håller sin kongress idag. Under året ska Bris starta stödgrupper för barn som kommit till Sverige i tio kommuner.

– Den psykiska ohälsan är väldig stor bland barn som flytt. Suicidförsök är relativt vanliga och tyvärr också fullbordade självmord. Att ge barn verktyg för att kunna hantera sitt mående är viktigt och det är det som de grupperna syftar till, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog. 

Mer stöd till barn och unga som flytt till Sverige är alltså en av punkterna i Bris långsiktiga plan som väntas antas på kongressen i Norrköping idag och som ska gälla de närmsta fyra åren.

Andra punkter är bland annat att ge stöd till barn med funktionshinder, och att arbeta för varje barns rätt att slippa våld. Det övergripande målet är att bryta trenden med ökande psykisk ohälsa.

Det är nu fler barn som chattar med Bris personal än som ringar.
Hittills i år har antalet samtal ökat med sju procent och var fjärde samtal handlar om psykisk ohälsa, berättar generalsekreterare Magnus Jägerskog

– Det finns ett brett spektra, ångest, nedstämdhet, suicidala tankar, självskadebeteende. Ungefär 28 procent av barnen har en vårdrelation med BUP, och där ser vi många beskrivningar om hur den inte fungerar, landsting klarar inte att leva upp till Vårdgarantin, barn bollas runt mellan vårdinstanser utan att någon ser helheten kring barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista