Gudrun Schyman
Gudrun Schyman. Foto: My Rohwedder/SR

Gudrun Schyman: Vi kommer att lägga skuggbudget

1:47 min

Feministiskt initiativ har genom åren fått kritik för att partiet inte visar hur man tänker sig att finansiera sina satsningar på tex sex timmars arbetsdag och fri tandvård.

Nu till hösten kommer partiet därför för första gången att lägga fram en en skuggbudget på samma sätt som riksdagspartierna gör.

– För att vi ska tillfredställa alla behov av sifferexcersisen kommer vi att göra det, säger hon i Ekots lördagsintervju i dag.

Det Gudrun Schyman refererar till som sifferexcersis har länge varit en akilleshäl för partiet i debatter där motståndare ofta skjutit in sig på att de saknar trovärdig finansiering för reformer som fri tandvård, sex timmars arbetsdag och försörjningsstöd till papperslösa.

Idag säger Gudrun Schyman att partiet som i hög grad bygger på ideellt arbete tidigare har saknat tillräcklig kompetens för att göra en fullständig skuggbudget. En kompetens som de nu har skaffat sig vilket alltså kommer att leda till tydligt finansierade förslag formulerade i en skuggbudget nu i höst.

– Vi har ju en skuggriksdagsgrupp som är väl på plats med ordinarie och ersättare i alla utskott i riksdagen och vi har allt fler och allt duktigare politiska sekreterare, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista