Vatten i Glas
1 av 2
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Sol
2 av 2
Foto: Ariel Schalit/TT

Myndigheter uppmanar: Snåla på vattnet

1:36 min

Grundvattnet är ovanligt lågt i stora delar av landet. Nu går nio myndigheter ut och uppmanar allmänheten att spara på dricksvattnet där det råder vattenbrist.

– Om man vet om att kommunen haft problem med vattentillgången kan man duscha kortare, sätta på snålspolande munstycken, fylla både tvättmaskiner och diskmaskiner ordentligt innan man drar igång dem, undvika att bada badkar till exempel, säger Christina Nordensten som är rådgivare på Livsmedelsverket och leder den nationella Vattenkatastrofgruppen.

Särskilt lågt är grundvatten just nu i östra Sverige från Blekinge till Västernorrland samt de inre delarna av Götaland.
Om den här sommaren blir lika torr som den förra riskerar vattenbristen att bli den värsta som har registrerats på över 100 år.

– Nu sätter ju växtligheten fart och det innebär att det inte bildas så mycket grundvatten utan nu tas den upp av det som växer. Så det kommer inte bli bättre under sommaren, såvida det inte kommer väldigt mycket regn, säger Christina Nordensten.

Bakom uppmaningen att snåla på vattnet står bland andra Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelserna och Livsmedelsverket. Christina Nordensten berättar vattenbristen till stor del beror på att de två senaste åren har varit ovanligt torra.

– Vi har fått en för dålig påfyllnad av vårt grundvatten. Och historiskt sett har vi varit väldigt duktiga på att dika ut våra marker de senaste hundra åren, så vi har varit känsligare för vattenbrist i och med att vi tömmer landskapet på vatten, säger Christina Nordensten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista