G20-gruppens hälsoministrar har samlats för första gången och diskuterat hur länderna som representerar 80 % av den globala ekonomin kan möta ökande antibiotikaresistens och nästa globala epidemi.
1 av 2
G20-gruppens hälsoministrar har samlats för första gången och diskuterat hur länderna som representerar 80 % av den globala ekonomin kan möta ökande antibiotikaresistens och nästa globala epidemi. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Norges hälsominister Bent Høie på plats på det första G20-ministermötet om hälsa sa att USas häslominister inte flaggar för att landet ska minska sina bidrag till WHO som befarat, utan fortsätta vara den största givaren som tidigare.
2 av 2
Norges hälsominister Bent Høie på plats på det första G20-ministermötet om hälsa sa att USas häslominister inte flaggar för att landet ska minska sina bidrag till WHO som befarat, utan fortsätta vara den största givaren som tidigare. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

G20-länderna prioriterar hälsa i Berlin

1:41 min

I Berlin idag har G20-ländernas hälsoministrar kommit överens om att man senast om två år ska ha inför nationella planer för att stoppa antibiotikaresistens bland patienter och i djuruppfödning. Det är första gången som den mäktiga G20-gruppen valt att prioritera hälsa på sin agenda.

Hälsoministern från G20s ordförandeland Tyskland Hermann Gröhe slog fast att Kina, Indien, USA, EU och G20-länderna som representerar två tredjedelar av jordens befolkning och 85 procent av ekonomin nu lovat ta krafttag mot antibiotikaresistens. Att nationella handlingsplaner ska införas senast 2018 så att det blir stopp för penicillin utan recept eller i onödan och att djurindustrin slutar gödsla med antibiotika i fodret.

Tyskland vill gärna också stärka Världshälsoorganisationen WHOs budget kraftigt, men verkar inte ha fått med sig G20-länderna på mer än en blygsam ökning som beslutas på nästa veckas WHO-årsmöte i Geneve. Fast redan det kan ses som en framgång och att USAs hälsominister Tom Price lät positiv till att landet fortsätter vara WHOs största bidragsgivare, påpekade Norges hälsominister Bent Høie, som fått en särskild inbjudan till G20-mötet.
 
WHOs avgående generaldirektör Margaret Chan välkomnade att G20-ländernas hälsoministrar deklarerat att man vill nå de hållbara utvecklingsmålen där bland annat sjukdomar som hiv, tbc och malaria ska stoppas inom 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista