Man framför mikrofon.
Brasiliens president Michel Temer håller tv-sänt tal på lördagskvällen. Foto: Eraldo Peres/TT.

Brasiliens president försöker undgå korruptionsutredning

1:45 min

I Brasilien fortsätter den politiska oron kring president Michel Temer, som utreds för anklagelser om korruption och försök att hindra rättvisans gång.

Men presidenten slår ifrån sig och menar att han är utsatt för en konspiration.

--Vi har begärt att högsta domstolen avbryter utredningen mot mig, eftersom inspelningarna kan vara klippta och redigerade, sa Michel Temer i ett tv-sänt tal igår kväll.

Han ägnade större delen av talet till att svartmåla företagsledaren Joesley Batista, som spelade in honom i hemlighet under ett privat möte i mars i år.

På inspelningen berättar Batista bland annat för presidenten att han betalar den fängslade före detta talmannen Eduardo Cunha så att Cunha inte ska börja samarbeta med polisen.

Temer svarar: Det bör du fortsätta med.

På inspelningen säger Batista också att han betalar åklagare och domare för att hålla honom informerad om en utredning mot hans företag JBS, världens största köttexportör.

Temer svarar: Så bra.

Förutom president Temer har Batista även spelat in en rad andra politiker och gett banden till polisen, för att på så sätt själv slippa fängelsestraff för korruption.

I förhör med åklagarna säger han också att han gett nästan 5 miljoner dollar till presidenten i muta. Han ska också ha mutat de tidigare presidenterna Dilma Rousseff och Lula da Silva.

Temer hävdar sin oskuld, och har än så länge vägrat avgå. Men hans regeringskoalition håller på att krackelera. Två partier har redan lämnat och flera andra diskuterar öppet att göra detsamma. 


Senare idag kommer stora demonstrationer hållas runtom i Brasilien med krav på nyval, något som ingen av regeringspartierna verkar intresserade av.

De vill istället välja en ny president bland kongressledamöterna. Men problemet där är att många av de namnkunnigaste politikerna också är insyltade i korruptionshärvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista