Donald Trump höll tal till muslimska ledare

5:43 min

USA:s president Donald Trump hoppas på en "fredlig vision av islam" i sitt tal till muslimska ledare i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Ett av talets teman är kampen mot radikal terrorism, som Trump vill ena de arabiska länderna kring:

– Vi är inte här för att tillrättavisa — att säga hur andra människor ska leva, göra eller vara. Vi är i stället här för att erbjuda partnerskap i att bygga en bättre framtid för oss alla.

– Jag står inför er som representant för det amerikanska folket för att ge er ett budskap av hopp vänskap och kärlek, säger Trump i början av sitt tal i den stora salen där representanter från ett 50-tal länder lyssnar.

– Vårt mål är en sammanslutning av länder som delar målsättningen att radera extremism och erbjuda våra barn en framtid som ärar Gud.

– Mycket återstår att göra, konstaterar den amerikanske presidenten.

– Det innebär att ärligt konfrontera den islamistiska extremismens kris och de islamistiska terrorgrupper som den inspirerat till, fortsätter han.

Trump talar också om att man måste skära av extremisternas "finansiella kanaler".

Vår utrikeskorrespondent Katja Magnusson säger att Donald Trumps budskap var att det är upp till de muslimska ledarna själva att driva ut det han kallar terrorister och extremister.

– Han talade också om kampen som pågår som ett krig "mellan gott och ont" och var väldigt hård mot vissa regionala spelare, säger Katja Magnusson.

Skulle du säga att retoriken skiljde sig mot vad han tidigare sagt angående islam och muslimer?

– Tidigare har han ju sagt att "islam hatar oss" och har velat stoppa människor från vissa muslimska länder från att resa in i USA. Han har till och med talat om att möjligen stänga moskéer – den typen av tongångar hörde vi inte. Nu sa han här i början att han kommer med ett budskap om kärlek och fred.

Katja Magnusson säger att det ändå var ganska hårda toner i talet.

– Han valde tydligt sida och var hyllande mot värden Saudiarabien som av många kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter.

I talet sa Donald Trump bland annat att "Iran stöttar, beväpnar och tränar terrorister och extremistgrupper som sprider förstörelse och kaos omkring sig".

– Det kommer nog att komma starka reaktioner från Iran, i den Iranska världsbilden ser man snarare sunnimuslimska Saudiarabien som ett hot mot stabiliteten i regionen. Så här valde Donald Trump väldigt tydligt sida mellan de två största och viktigaste regionala spelarna: shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien.

Enligt Katja Magnusson var det drygt 100 miljarder dollar dyra vapenavtalet som slutits ännu ett tecken på vilken sida Trump har valt.

– Han anklagade också Iran för att stötta Assad i Syrien och hjälpa honom att begå onämnbara krigsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista