Attentat Kabul Afghanistan
En finländsk kvinna har förts bort i Kabul. Bilden är från en tidigare attack i Kabul. Arkivbild. Foto: Massoud Hossaini / TT

Två döda och en bortförd från svensk hjälporganisation i Kabul

1:31 min

En tyska och en afghan har dödats och en finländare har kidnappats från hjälporganisationen Operation Mercy i Afghanistan.

Sent igår kväll, afghansk tid, bröt sig någon eller några in i det hus där flera av Operation Mercys medarbetare bor i Afghanistans huvudstad Kabul, det berätttar organisationens presstalesperson Cathy Stanley.

Det finns inga kända vittnen, men efteråt påträffades den tyska medarbetaren död, liksom en afghansk man som arbetade som husvakt. Den finska medarbetaren var försvunnen.

Cathy Stanley berättar att hade inga hot hade riktats mot organisationen och att inget tydde på att något ovanligt var på väg att hända.

Frivilligorganisation Operation Mercys huvudkontor ligger i Örebro och  man har verksamheter i Centralasien, Mellanöstern och i Nordafrika. I Afghanistan har man 95 afghanska och 12 internationella medarbetare.

Efter händelsen igår kväll samarbetar nu organisationens krishanteringsgrupp med afghanska myndigheter för att hitta den bortförda finländaren och med att stötta sina medarbetare på plats.

– Vi hoppas och ber för att vår medarbetare ska komma tillbaka i säkerhet, säger Cathy Stanley.

Fakta: Operation Mercy

Operation Mercy är en hjälporganisation som funnits i mer än 20 år. Den är aktiv i omkring dussinet länder i Asien och norra Afrika, och huvudkontoret ligger i Örebro.

Drygt tio personer är anställda i Sverige, och 220 arbetar i övriga världen, plus omkring 100 volontärer. Organisationen arbetar bland annat med stärkande av kvinnor, hälsoutveckling och katastrofhjälp.

Organisationen jobbar utifrån kristna värderingar, men beskriver sig inte som en missionsorganisation, enligt Nerikes Allehanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista