Laddare till elbil och man med kostym.
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Adam Ihse / TT.

Svensk fordonsindustri storsatsar på elbilar

"En del av lösningen av vår tids stora klimatutmaning"
1:38 min

Idag lanseras en ny mångmiljon-satsning inom svensk fordonsindustri. Näringsminister Mikael Damberg presenterade planerna i Göteborg idag.

Staten, högskolor och fordonstillverkare vill gemensamt bygga upp en fullskalig testanläggning för utveckling av eldrivna fordon.

– Från regeringens sida vill vi driva fram mer miljötänk i fordonsindustrin. Och då vet vi att elbilar och elfordon är en del av lösningen på vår tids stora klimatutmaning, säger Näringsminister Mikael Damberg.

– Våra svenska fordonstillverkare vill det här också. Så de är också beredda att satsa forskningsresurser, tid och pengar för att utveckla framtidens transportlösningar i Sverige.

Enligt Mikael Damberg är det viktigt att Sverige satsar på den här typen av forskningsanläggning, eller testbädd, för att inte bli förbisprunget av andra länder när det gäller utveckling av framtidens fordon.

Ännu finns ingen prislapp för testbädden, men forskningsinstitutet Rise, som nu ska göra en förstudie om projektet, räknar med att det kommer kosta minst en halv miljard kronor.

Det är inte klart var testbädden ska placeras, men Göteborg ligger bra till, och näringsministern hoppas på definitivt beslut senare i år.

Båda Volvobolagen, Scania, Cevt och flera universitet och högskolor finns med som partners i projektet.

Mikael Damberg medger att en aspekt av mångmiljonsatsningen är att den kan tillfredsställa Volvo Cars ägare, kinesiska Geely, som nu funderar på var man ska placera sitt kommande europeiska huvudkontor.

– Jag har talat med ledningen för Geely flera gånger, och de har sagt att från deras perspektiv är det viktigt med den här typen av forsknings- och innovationssamarbete. Och nu lanserar vi en sådan tanke exakt där Geely har sina största intressen.

– Så jag hoppas och tror att de kinesiska ägarna ser att det här är intressant också när man talar om vad man ska göra för ytterligare investeringar i Sverige, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".