Nya turer kring utredning om Trump och ryska kontakter

1:28 min

I USA kommer nya uppgifter om president Donald Trump och den utredning som pågår om eventuellt hemligt samarbete mellan hans presidentvalkampanj och Ryssland.

Donald Trump har sagt hela tiden att något sådant samarbete inte förekommit och ska ha uppmanat två höga underrättelsechefer att bekräfta det offentligt.

Tidningen Washington Post citerar anonyma källor. De säger att president Donald Trump bad Dan Coats och Michael Rogers, båda höga underrättelsechefer, att offentligt dementera att det skulle finnas bevis för något hemligt samarbete mellan Ryssland och Trumps presidentvalskampanj.

Trump har kallat den utredning som pågår för en häxjakt och ska ha bett Coats och Rodgers att ingripa när han hade hört den numera sparkade FBI-chefen James Comey i en utfrågning i kongressen i mars.

Comey bekräftade där att FBI utredde de eventuella kontakterna mellan Ryssand och Trumpkampanjen. Både Dan Coats och Michael Rogers sa nej till presidenten. De hade svarat honom att det vore olämpligt att göra det presidenten bad om.

Dan Coats är chef för USA:s samlade underrättelsemyndigheter och Michael Rodgers är chef för NSA, National Security Agency, som bland annat bedriver signalspaning.

Varken de eller Vita Huset vill kommentera uppgifterna.

En av Washington Post källor säger att problemet var att presidenten bad Coats och Rogers göra uttalanden som i så fall skulle vara osanna eftersom det pågick en utredning om saken.

Den pågår fortfarande och en del av den omfattar Michael Flynn, Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare.

I går sa Flynn nej till ett kongressutskott som vill ha in uppgifter om hans Rysslandskontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista