Statsbankrutt hotar Grekland

1:58 min

Greklands internationella långivare med EU i spetsen misslyckades i natt återigen med att komma överens om villkoren för att betala ut nya lånepengar till det krisdrabbade landet. Och det börjar bli bråttom. Senast i juli behöver Grekland pengarna – annars hotar statsbankrutt.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem konstaterade på en presskonferens i Bryssel i natt att mycket arbete har gjorts men att en del återstår innan man är redo att betala ut nästa del av det nödlån som Grekland utlovades sommaren för två år sedan.

Det handlar om omkring 70 miljarder svenska kronor som Grekland behöver - senast i juli - för att kunna betala av på tidigare tagna lån. Misslyckas man med det riskerar landet statsbankrutt.

Dijsselbloem men också EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici berömde den grekiska regeringen för de reformer som genomförts. I förra veckan röstade landets parlament igenom ännu ett paket av sänkta pensioner och höjda skatter. Problemet nu ligger främst i att åsikterna går isär mellan Internationella valutafonden, IMF, och EU:s ledare om hur Greklands gigantiska statsskuld ska bli mer hållbar.

IMF vill se skuldlättnader och anser att de ekonomiska målen som satts upp för Grekland är för högt ställda. Samtidigt är främst Tysklands regering ovillig att utlova skuldlättnader. Från EU:s sida har man varit tydlig med att om IMF inte är med på tåget blir det inga nya pengar.

För Greklands regering var nattens förhandlingar ett misslyckande. De nya nedskärningar man beslutat om är mycket impopulära och man var i stort behov av att till slut få något i utbyte. Nu kommer istället svekdebatten på hemmaplan fortsätta.

Målet nu är inställt på nästa möte mellan euroländernas finansministrar den 15 juni. Klaus Regling, chef för Eu:s räddningsfond ESM, som betalar ut pengarna, konstaterade i natt att det börjar bli bråttom med tanke på de betalningar Grekland måste göra i juli.