Trumps budget satsar på militären

2:39 min

USA:s president Donald Trump har lovat en budget i balans på tio år och i dag presenteras hans första årliga budgetförslag för kongressen.

Vita Huset vill spara störst summor på sjukvård och matbidrag till USA:s låginkomsttagare. De mest omfattande satsningarna görs på militären och gränskontrollen och längre fram har presidenten utlovat de största skattesänkningarna i USA:s historia.

Donald Trumps budgetchef Mick Mulvaney redogjorde för de stora linjerna i budgetförslaget igår i ett bakgrundssamtal med oss journalister.

– Utgångspunkten är att skattebetalarna kommer i första hand, sade Mulvaney, inte bidragstagarna.

Han talade sig varm för en ny arbetslinje där alla som kan arbeta ska arbeta och la till att medkänsla med de fattigaste inte ska mätas i antalet hjälpprogram eller dollar, utan i hur effektivt stödet är.

Budgetchefen bekräftade att de största besparingarna ligger dels på ett bidrag till låginkomsttagare för sjukvård, kallat medicaid, dels ett stöd för matkuponger. I förslaget ligger också att delstaterna ska betala mer av de här kostnaderna.

Kongressens republikaner kommer inte acceptera att spara 800 miljarder på tio år eller mer än 10 procent av medicaid. Det säger Mike Chaney, när vi ses i Jackson, Mississippi. Han har ansvar för att reglera sjukförsäkringar för konsumenternas räkning. En av fyra av Mississippis invånare har medicaid.

– Det är mycket väsen för ingenting. Som att slåss mot väderkvarnar, säger den erfarne Chaney, själv tidigare politiker, som berättar att han träffat både sjukvårdsministern och Mississippis kongressledamöter och talat mot besparingarna som ingår i förslaget till ny sjukförsäkring.

Om det genomfördes skulle Mississippi förmodligen gå bankrutt, säger han.

– Staten betalar hela kostnaden för dem som har medicaid i dag, som är var fjärde invånare i Mississippi. Om den federala statens bidrag dras ner kommer fler att söka hjälp från delstaten istället och det har vi inte råd med, säger Mike Chaney som tycker att Vita Huset angriper fel problem.

De borde få ner kostnaderna för mediciner och sjukvård i första hand, menar han.

– Som vi säger här i södern. Om du står upp till armbågarna bland alligatorer, så glömmer du att uppgiften var att rensa i träsket, säger Mike Chaney med ett leende för han syftar på Donald Trumps slogan om "drain the swamp", att röja upp i träsket underförstått bland beslutsfattarna i Washington.

Vita Husets budgetförslag innehåller satsningar också, på militären och gränskontrollen och skatterabatt för barnfamiljer. Trump har lovat ett större skattepaket också men det förslaget finns bara som en skiss än så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista