Åklagare i Kongo agerar i mordet på Catalán

2:09 min

Riksåklagaren i Kongo-Kinshasa inleder en förundersökning mot en tidigare minister för eventuell inblandning i mordet på FN-experten Zaida Catalán.

Pressen har varit stor på riksåklagare Flory Kabange att agera i fallet med den tidigare ministern Clément Kanku.

Turerna kring morden på Zaida Catalán och hennes kollega, amerikanen Michael Sharp, har nu tagit en helt ny vändning efter graverande uppgifter i en New York Times-artikel nyligen.

Där framkom att Catalán hade en inspelning av ett telefonsamtal mellan Clément Kanku, som då var minister i regeringen, och vad som framstår som en medlem i den lokala milisen Kamwina Nsapu.

Samtalet handlar om olika attacker som milisen genomfört mot bland annat en vallokal i Kasai-regionen och ett mord på en arméofficer och hans livvakt.

Officeren brändes inne i sitt hus, och Kanku ska då ha sagt "det var en bra nyhet".

Enligt artikeln i New York Times så visste Kanku om att Catalán hade tillgång till inspelningen och att de skulle tala mer om det efter hennes ödesdigra resa till Kasai-regionen.

Men så blev det inte. I mitten av mars försvann Catalán och Sharp och deras kroppar hittades några veckor senare. 

Regeringen har tidigare pekat ut medlemmar inom Kamwina Nasapu som skyldiga till morden på FN-experterna.

Men med dessa nya uppgifter vänds strålkastarljuset mot regeringen som möjligt inblandad i morden.

En kongolesisk underrättelsekälla säger till tidningen Jeune Afrique att det är olika politiker som drar i trådarna och underblåser landets lokala oroshärdar.

Detta "pyromanbeteende" ska enligt källan ge dem ökat inflytande i det politiska spelet i huvudstaden Kinshasa, där de kan få viktiga poster i utbyte mot att de lovar att kväsa det våld de själva ligger bakom, säger källan.

Sedan i augusti förra året så har över 400 människor dödats och miljoner drivits från sina hem i Kasai-regionen där regeringsarmén med ytterst hårda metoder försöker slå ner upproret från milisen Kamwina Nsapu.

FN har upptäckt över 40 massgravar i området.

Catalán och Sharp var utsända av FN:s säsrkilda expertgrupp för att undersöka anklagelser om massakrer som skulle ha begåtts av regeringsarmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista