Påven till Trump: Världen behöver fred

1:33 min

Den amerikanske presidenten Donald Trump har i dag besökt Vatikanen och påven Franciskus. De båda världsledarna möttes under sammanlagt 40 minuter, men deras inbördes relation har inte alltid varit hjärtlig.

Kontrasten kunde inte vara större än den mellan en president och mångmiljonär och en påve som är jesuit och som ringaktar ägodelar.
Men båda är världsledare och påve Franciskus log och handslaget var fast när han tog emot president Donald Trump i Vatikanen i dag.

Migrationen och klimatfrågan ligger påven varmt om hjärtat och i samma frågor har Donald Trump en motsatt åsikt. Men påven Franciskus dörr står öppen för alla och till den amerikanske presidenten sade påven att "världen behöver fred".

Bland de gåvor som den amerikanske presidenten fick fanns en medalj med en olivkvist på som en symbol för fred.

Donald Trump såg allvarlig ut och enligt journalister på plats sade han att det var en stor ära för honom att möta påven och att han aldrig kommer att glömma det påven sagt under deras privata samtal.

I Donald Trumps följe fanns hans hustru Melania och dotter Ivanka, båda klädda i svarta klänningar och med håret täckt av svart flor som seden bjuder när kvinnor möter påven.

Melania Trump, som har en katolsk bakgrund, hade med sig ett eget radband och krucifix som hon bad påven välsigna, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Den amerikanske presidenten möter även den italienske premiärministern och presidenten, innan han fortsätter till Bryssel och ett Natomöte och senare i helgen återvänder han till Italien och Sicilien för ett möte med G7-länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista