Bakslag för regeringen om Västsahara

1:47 min

Det har blåst upp till strid om det ockuperade Västsahara i den svenska riksdagen. Regeringen vill få grönt ljus för ett nytt handelsavtal mellan EU och Marocko som även omfattar varor från det ockuperade Västsahara, men en majoritet i riksdagen säger nej.

– Det här innebär att Marocko kommer att kunna fortsätta att plundra Västsahara på dess naturresurser. Marocko är en ockupationsmakt, och de ska inte ha ett avtal som bygger på att de kan sälja vidare produkter från det territorium som de ockuperar, säger Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Strax före jul slog EU-domstolen fast att EU:s handelsavtal med Marocko inte får omfatta Västsahara, som ockuperas av Marocko sen 1975. Avtalet omfattar framför allt mineraler och jordbruksprodukter och EU har även tecknat fiskeavtal med Marocko som ger europeiska fartyg rätt att fiska i västsahariska vatten.

Men efter EU-domen har relationerna mellan EU och Marocko försämrats. Marocko har hotat med att avbryta samarbetet med EU kring migration om varor från Västsahara stoppas.

EU-kommissionen vill nu ha kvar handelsförmånerna för produkter från Västsahara men säger samtidigt att "berörda personer ska vara delaktiga".

– Det står inte att det här avtalet måste godkännas av Västsaharas folk eller dess legitima regering Polisario, utan man har uttryckt sig medvetet väldigt luddigt, så att man ska kunna smussla igenom ett sånt här avtal, säger Jens Holm.

Förhandlingsmandatet som är hemligstämplat ska klubbas av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel i kväll och tas formellt på ett rådsmöte på måndag. Och regeringen stödjer alltså kommissionens förhandlingsupplägg.

Men nu säger Allianspartierna och Vänsterpartiet nej och kräver att frågan skjuts upp. De har fått läsa det hemligstämplade dokumentet i ett slutet rum i riksdagen och har bara fått yttra sig skriftligt. 

– Det är helt oacceptabelt det här förfarandet. Jag tror att man gör så här därför att man inte vill att det ska bli en stor opinion mot ett nytt Marockoavtal, säger Vänsterpartisten Jens Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista