Logga: Världshälsoorganisationen, WHO.
1 av 4
Foto: Fabrice Coffrini/TT
Tedros Adhanom Gbereyesus, ny generaldirektör på WHO.
2 av 4
Den nya generaldirektören som valdes i går, etiopiern Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Ekots Johan Bergendorff intervjuar Olivia Wigzell generaldirektör på Socialstyrelsen.
3 av 4
Det är en viktig symbolisk markering att de globala hälsofrågorna är viktiga med tre procent höjd medlemsavgift, så det blir ju ett tillskott men det räcker inte, säger Sveriges styrelseledamot i WHO Olivia Wigzell generaldirektör på Socialstyrelsen, här intervjuad av globala hälsokorrespondenten Johan Bergendorff. Foto: Anna Halén/Sveriges Radio
Hans Troedsson, biträdande generaldirektör med ansvar för WHO-budgeten.
4 av 4
Aktörerna inom global hälsa skulle behöva dela upp arbetet för det är en viss duplikation som beror bland annat på att alla jagar pengar, säger biträdande generaldirektören Hans Troedsson med ansvar för WHO-budgeten. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Ökat krav på WHO efter höjning av medlemsavgift

Styrelseledamot i WHO: En viktig symbolisk markering
1:46 min

För första gången på mer än ett decennium kommer WHO:s medlemsavgifter höjas, enligt ett beslut i dag. Men samtidigt ökar kravet att klara av epidemier och antibiotikaresistens.

Världshälsoorganisationen, WHO, ska hjälpa alla världens 194 länder att stoppa smittsamma sjukdomar och ge folk rätt vård när de blir sjuka. Men organisation får aldrig alla utlovade pengar.

Just nu saknas fyra miljarder kronor och väldigt mycket medel är öronmärkta, så när ebola bröt ut i Västafrika eller zika i Latinamerika så kunde WHO inte fixa fram tillräckligt med pengar för att de var låsta till annat som inte ens behövdes.

Därför är det viktigt att medlemsavgifterna nu höjs med tre procent, enligt ett beslut som ska bekräftas senare under årsmötet, berättar Sveriges styrelseledamot i WHO Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

– Det är en viktig symbolisk markering för att de globala hälsofrågorna är viktiga, så det blir ett tillskott men det räcker inte, säger hon.

Men tillskottet räcker inte för att klara det nya akutberedskapen vid hotande epidemier så det kommer behöva skäras på andra ställen. Programmet mot osmittsamma sjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, diabetes, som de allra flesta på jorden dör av kommer därför minskas rejält.

WHO behöver fokusera och koordinera med andra FN-organisationer och hälsofonder, berättar biträdande generaldirektören Hans Troedsson som har ansvar för budgeten.

– Aktörerna inom global hälsa skulle behöva dela upp arbetet för det är en viss duplikation som beror bland annat på att alla jagar pengar.

Den nya generaldirektören som valdes i går etiopiern Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att WHO måste bli bättre på att jaga pengar externt som FN_s barnfond UNICEF, även om det innebär att andra än medlemsländerna får mer att säga till om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".