Trump: De flesta länderna betalar för lite för sina försvar

1:27 min

USA:s president Trump läxade upp flera Natoländers ledare inför kvällens toppmöte i Bryssel. De allra flesta länderna betalar för lite för sina försvar, sade Trump i ett tal på Natohögkvarteret.

– 23 av de 28 medlemsnationerna betalar fortfarande inte det de borde betala för sitt försvar. Detta är orättvist mot folk och skattebetalare i USA.

Det är orättvist mot amerikanska skattebetalare, tycker president Trump, att 23 av 28 Natoländer fortfarande inte når upp till Natos beslut om att medlemsländerna ska lägga minst två procent av sin BNP på försvaret.

Flera av Natoländernas stats- och regeringschefer såg lite besvärade ut när Donald Trump levererade den här salvan i ett tal inför det nu pågående toppmötet, det första som hålls på det splitternya Natohögkvarteret här i Bryssel.

USA står i dag för närmare 70 procent av Natoländernas totala militära utgifter.

Medlemsländerna har kraftigt skurit ned sina försvarsanslag efter kalla krigets slut, men 2016 innebar ett trendbrott genom att Natokollektivet ökade sina militära utgifter för första gången sedan 2009. Flera medlemsländer väntas i år nå upp till tvåprocentsmålet.

Fast Donald Trump hävdade i sitt tal att två procent är otillräckligt för att Nato ska kunna möta de hot som nu finns, inte minst i form av terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista