Trumps uttalande väcker reaktioner i Tyskland

1:16 min

I dag började G7-mötet i Taormina på Sicilien. En av sex mötespunkter handlar om frihandel. I går uttalade sig Donald Trump inför EU-toppar i Bryssel om Tysklands starka exportindustri; ett uttalande som väckt både frågetecken och starka reaktioner både i Tyskland och Bryssel.

Tyskland är "bad, very bad", sa Trump inför ett antal EU-toppar. I dag översätts uttalandet i tyska tidningar både som böse – ond och schlecht – dålig.

Jean Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, bekräftar Trumps uttalande för Der Spiegel och att det handlar om Tysklands överskott i handeln med USA. Sedan valrörelsen i höstas har Donald Trump upprepade gånger framfört kritik och hotat med tullar på tyska produkter.

Inom EU har tyska grannländer som Italien och Frankrike också framför kritik, och efterfrågat stimulanser från Berlin, som gör tyska konsumenter mer villiga att konsumera vilket skulle öka tysk import.

Men Trump har gått längre: han har anklagat Tyskland för att manipulera sin valuta, vilket är omöjligt eftersom Tyskland har euron, och för att använda sig av handelshinder så att produkter från USA inte marknadsförs i Tyskland. Han bortser från att EU har en gemensam handelspolitik.

I går var tyska bilindustrin i skottgluggen. Enligt presidenten säljer den för många bilar i USA. Att många av just dessa bilar är tillverkade i fabriker i USA, är något som i dag påpekas i tysk press. Volkswagen, BMW och Mercedes har flera fabriker som dessutom exporterar från USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista