Erdoğans familjebolag i misstänkt miljonhärva

Turkiets president Erdoğan familjebolag har i hemlighet tagit emot tillgångar värda närmare 25 miljoner dollar i en misstänkt korruptionsaffär. Det skriver Dagens Nyheter.

Det handlar om ett oljefartyg som är värt närmare 25 miljoner dollar som i princip ska ha skänkts bort till president Recep Tayyip Erdoğans familjemedlemmar av affärsmannen Mübariz Mansimov från Azerbajdzjan, skriver Dagens Nyheter.

Uppgifterna ska komma från dokument som läckt till journalistnätverket European Investigative Collaboration (EIC) via det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel. Granskningen visar hur Mansimov lät bygga fartyget med hjälp av ett lån på 18,4 miljoner dollar från en lettisk bank. Lånet fördes över till Erdoğanfamiljens bolag på Isle of Man — tillsammans med ett löfte där affärsmannen åtog sig att helt betala av lånet.

Mellan 2008 och oktober 2015 har det löftet kostat Mansimov så mycket som 21,2 miljoner dollar. Samtidigt har affärsmannens omsättning i Turkiet ökat kraftigt inom en rad olika affärsområden — allt från hälsovård till bilindustri.

De utpekade personerna har samtliga erbjudits att kommentera fallet, men de har antingen avböjt eller inte återkommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista