G7-ledarna enas om frihandel

1:49 min

I dag avslutades G7-mötet i staden Taormina på Sicilien. Efter två dagar av förhandlingar enades ländernas ledare om uttalande om både terrorism och handel, men inte när det kom till klimatförändringarna.

G7, The group of seven, är ett internationellt informellt forum bestående av USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada. Ländernas ledare har i veckan mötts på Sicilien.

Mötet här i Taromina var det möte som tämjde Donald Trump. De fick honom att gå med på att bekämpa protektionism och att verka för liberalisering av handel, säger professor John Kirton från Torontos universitet. Han forskar om G7 och har deltagit på vartenda möte sedan slutet av 80-talet. Men, även om Donald Trump gjorde vissa eftergifter skulle Trump själv nog inte beskriva det som att han tämjdes.

Under mötet var det USA och Donald Trump vars ståndpunkter skiljde sig mest från de övriga ledarnas. Förhandlingarna var enligt uppgift hårda, men till slut nåddes ett antal kompromisslösningar. Främst gällde det handeln. G7-gruppen har tidigare varit uttalat för frihandel, samtidigt har Trump varit mycket kritisk till just frihandel.

Slutligen enades dock länderna här om ett uttalande att G7 skall motverka protektionism, men att gruppen även skall motverka att handel sker på ojämna villkor.

I klimatfrågan nåddes dock ingen dylik enighet. Pressen var enligt uppgift stor på Donald Trump att deklarera att USA ämnar följa Parisavtalet. Men Trump vägrade, och sa istället att han ska bestämma sig angående det avtalet under nästa vecka. Angela Merkel sa efter mötet att det var, "Mycket otillfredsställande".

Frankrikes president Macron sa att han fortfarande hoppas att Trump nästa vecka ska besluta sig för att USA skall följa avtalet.

Det var däremot lättare för G7 att enas om terrorismen, en fråga som aktualiserades av dådet i Manchester i måndags och i Egypten i fredags. G7-gruppen enades om att sätta hårdare press på internetleverantörer att ta bort jihadistiskt och radikalt islamistiskt material från internet. Hur det ska gå till rent legalt återstår dock att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista