MP-ledningen överkörd av kongressen

1:45 min

Miljöpartiets ledning blev nu i kväll överkörd av kongressen. Med knapp marginal sade ombuden ja till att de ensamkommande barn och unga som kom under 2015 ska få stanna i Sverige permanent.

Rebecka Forsberg, ombud från Grön ungdom, var så glad efter beslutet att tårarna rann.

– Jag började gråta, det var två procent på håret. Så det var väldigt, väldigt nära. Jag är väldigt glad, vi har kämpat för det här så länge.

Frågan om en amnesti för ensamkommande har varit en av de hetaste på Miljöpartiets kongress i Linköping.

Partistyrelsens linje inför omröstningen var alla ensamkommande unga som anlände till Sverige under 2015 ska få en ny prövning, men inget löfte om att få stanna för gott.

Men Grön Ungdom ville ha ett tillägg om att de ensamkommande ska få permanenta uppehållstillstånd. Ett krav som ombuden röstade ja till med 128 röster mot 121.

Rebecka Forsberg från Grön ungdom tycker att beslutet är så nära en amnesti man kan komma, och nu vill hon att den egna ledningen ska agera.

– Jag förväntar mig att man följer kongressbesluten, att man försöker driva på det här i regeringen så gott det går.

Språkröret Gustav Fridolin betraktar inte kongressbeslutet som en förlust för ledningen.

– Jag är så stolt över att kämpa för det här partiet som verkligen tar de här barnens framtid på allvar, säger han.

Ni från partiledningen ville ju inte ha det här tillägget. Varför inte?

– I grunden tycker vi och hela Miljöpartiet att barn och unga ska få permanenta uppehållstillstånd. Så det är vår grundinställning, och det ville kongressen understryka. Sen vet kongressen, och det hörde alla ni som lyssnade, att det här är väldigt svårt att få igenom. Det finns inte många partier i dag som ställer upp på permanenta uppehållstillstånd. Där står Miljöpartiet tyvärr ganska ensamt, säger Gustav Fridolin.

Riksvalberedningens förslag till ny partistyrelse gick på kvällen igenom i sin helhet, trots att en grupp miljöpartister aktivt drivit på för att fler gräsrötter ska ta plats i ledningen. En av dem Sibylla Jämting är besviken

– Med det här gänget känns det kanske som det blri samma politik och samma strategi som inte riktigt har lett oss på rätt väg, säger Sibylla Jämting.

MIljöpartiets kongress röstade på lördagskvällen också nej till kravet på att en särskild fredsmininister ska tillsättas i regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista