MP och Furtenbach
Fredrik Furtenbach tror inte att kongressens beslut kommer betyda någonting i praktiken. Foto: Stefan Jerrevång/TT Pablo Dalence/Sveriges Radio

Fredrik Furtenbach: Osannolikt att förslaget skulle bli verklighet

Striden om vad som ska gälla för de ensamkommande barnen och ungdomarna blev den hetaste på Miljöpartiets kongress på lördagen.

De som vill dra partiet tillbaka till en så generös politik som möjligt vann, men i praktiken spelar det ingen större roll, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Ledningen hade föreslagit att de ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 ska prövas enligt en ny och generösare lag – de som hunnit fylla 18 under handläggningstiden ska prövas som om de fortfarande vore barn. Men att det här förslaget skulle passera först regeringspartnern socialdemokraterna och sen riksdagen trodde ledningen inte på, det framgick tydligt. Förslaget var främst till för att blidka de egna.

– Sen fick ungdomsförbundet igenom tillägget att barnen ska få permanent uppehållstillstånd. Det gjorde ännu mindre sannolikt att Miljöpartiet ska få gehör hos andra partier och att förslaget ska bli verklighet. Beslutet utlöste en enorm glädje bland vissa ombud, men lär inte spela någon roll utanför kongresslokalen i Linköping.

Kongressen tog också ett beslut att Sverige inte ska skicka tillbaka asylsökande till Afghanistan under rådande omständigheter.

Vad kan det innebära?

– Det beslutet tonade språkröret Gustav Fridolin omedelbart ner, med motiveringen att den typen av beslut tas inte av politiker i Sverige utan av myndigheter. Och den ordningen tycker partiet är bra. Så om en del ombud trodde ett snabbt stopp på avvisningar till Afghanistan blir den glädjen ännu mera kortvarig.

Ledningen blev ändå överkörd av sina ombud när det gäller permanent uppehållstillstånd för ensamkommande.

Hur allvarligt är det?

– Ledningen har vetat ett tag att den här debatten skulle bli het, och en generös flyktingpolitik är ju vad partimedlemmarna vill ha. Jag tror i så fall att det är allvarligare för ledningen att fokus på den här kongressen inte kommit att handla om miljöpolitik. Den vill tillbaka till rötterna och fokusera hårt på sin gamla huvudfråga miljön, och klimatet skulle bli paradnumret på den här kongressen.

– Miljöpartiets försök att locka väljare på andra frågor än miljön, till exempel skolan, har inte fungerat. Miljöfrågan har alltid varit den fråga där Miljöpartiet haft sin starkaste trovärdighet bland väljarna, men under den opinionskris partiet är i nu har även den naggats i kanten.

Relaterat

Mer om Miljöpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".