Här på flygflottiljen F17 övade de värnpliktiga på att släcka  flygbränder med brandskummet som innehöll stora mängder miljögiftet PFAS, vilket läckte ut i grundvattnet.
1 av 2
Här på flygflottiljen F17 övade de värnpliktiga på att släcka flygbränder med brandskummet som innehöll stora mängder miljögiftet PFAS, vilket läckte ut i grundvattnet. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Brandman släcker eld med brandskum
2 av 2
Bilden är en genrebild. Foto: TT

HD ska avgöra om vatten är en produkt

I rättsprocessen om det förgiftade dricksvattnet i Ronneby kommun vill båda parter att Högsta Domstolen ska avgöra om vatten är en produkt. Det har betydelse för möjligheten till skadestånd för de personer som fick dricksvatten förgiftat av fluorhaltiga kemikalier, PFAS.

Omkring 170 personer har stämt det kommunala vattenverket, Ronneby Vatten för att ha försett dem med förorenat vatten. Om Högsta Domstolen anser att vatten inte är en produkt, är det troligt att de lägger ned rättsprocessen.

Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att vattnet förorenats med brandsläckningsskum från flygflottiljen F 17, men säger sig inte ha känt till riskerna med skummet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista