Starka reaktioner på Nordkoreas nya robot

2:02 min

Nordkoreas senaste robotuppskjutning under natten, svensk tid, ska enligt uppgift ha landat i Japans ekonomiska zon i Japanska havet. Det har väckt starka reaktioner, inte minst från Japans premiärminister.

– Vi kan inte fortsätta tolerera dessa provokationer från Nordkorea, trots upprepade varningar. Tillsammans med USA kommer vi att vidta konkreta åtgärder mot Nordkorea, sade Japans premiärminister Shinzo Abe efter ännu en robotuppskjutning från Nordkorea.

Kina säger i ett skriftligt uttalande att man motsätter sig Nordkoreas nya robotuppskjutning som man menar strider mot FN:s resolutioner och uppmanar Pyongyang att återgå till dialog.

Även Ryssland fördömer den nya uppskjutningen men manar, liksom Kina, till återhållsamhet för att spänningarna inte ska eskalera.

Kort efter nattens uppskjutning av en kortdistansrobot sammankallade Sydkoreas president Moon Jae-in landets säkerhetsråd. Han har sedan han tillträdde presidentposten förespråkat dialog med Nordkorea och visat en vilja att närma sig Pyongyang.

Senast i förra veckan sade regeringen att man kommer att tillåta civilsamhället att ta kontakt med Nordkorea för att bekämpa malaria i landet. Det första godkännandet av kontakt från Sydkoreas regering på snart ett och ett halvt år.

Men Nordkorea har inte visat intresse för mer samarbete med Sydkorea. Nattens robotuppskjutning är den tredje sedan Sydkoreas nya president Moon Jae-in tillträde sin post den 10 maj.

Nattens robot uppges har flugit 45 mil innan den landade i Japans ekonomiska zon ute i Japanska havet. Det gör den till den andra roboten som landar på japanskt territorium ute till havs.

Hittills i år har Nordkorea skjutit upp tolv robotar, enligt den amerikanska militären.

Experter menar att uppskjutningarna kan vara ett sätt för Nordkorea att testa sin kapacitet i sin strävan efter att utveckla en interkontinental ballistisk robot. En sån robot skulle kunna nå amerikanskt fastland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista