Svenska pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillväxten sämre än väntat

Svensk BNP blir lägre på årsbasis
1:15 min

Sveriges ekonomi fortsätter att växa, men inte lika snabbt som väntat, det visar dagens siffror från Statistiska centralbyrån.

Under det första kvartalet växte Sveriges BNP, bruttonationalprodukt, med 0,4 procent jämfört med kvartalet före. 

– Ja, den var betydligt lägre än väntat, det är sällan vi har så stort prognosfel som vi hade i dag, säger Andreas Wallström chefsanalytiker på Nordea.

– Vi hade räknat med en tillväxt på 1,2 procent i kvartalet och det blev 0,4 procent.

Nordea är inte ensam om att ha väntat sig en betydligt högre tillväxt. Bland ekonomerna låg prognosen på en tillväxt på 1 procent under årets första kvartal..

Även på årsbasis blir det nu en lägre tillväxt, BNP växer med 2,2 procent, betydligt lägre än den väntade BNP tillväxten på tre procent eller högre.

Orsaken till prognosmissen kan vara exporten av tjänster som är svårbedömd och kan komma att ändras senare, för övriga siffror är fortsatt positiva, berättar Anna Breman, Swedbanks chefsekonom. Hon tror fortfarande på en tillväxt runt tre procent i år.

– Det kan vara ett enskilt kvartal som sticker ut lite och sedan kommer tillbaka.

– Jag är verkligen inte oroad av den här siffran. När vi ser att helheten fortfarande ser god ut.

 Andreas Wallström på Nordea håller med.

– Den stora bilden är fortsatt högkonjunktur i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".