Guterres sätter press på Trump i klimatfrågan

2:03 min

FNs generalsekreterare António Guterres ger sig nu in i debatten om den globala uppvärmningen och om framtiden för Parisavtalet.

Under ett tal på New York University sade Guterres bland annat att det är "absolut nödvändigt" att världen står enig i sitt arbete för att bekämpa hotet från klimatförändringarna.

– Klimatförändringar är ett hot i sig självt, men det underblåser också andra problem i världen, som fattigdom, tvångsförflyttning och konflikter, sa han.

Uttalandet från Guterres kommer under en högst oviss och känslig period för det globala klimatsamarbetet. När Donald Trump avslutade sin första utlandsresa som president i förra veckan hade alla G7-länder förutom USA bekräftat sin ambition att följa åtagandena i Parisavtalet.

Enligt Trump kommer hans administration att fatta ett beslut om USA ska stanna kvar i avtalet någon gång under den pågående veckan.

När António Guterres talade i New York var udden också riktad mot den före detta fastighetsmogulen som verkat i samma stad.

– Budskapet är enkelt, sa Guterres, hållbarhetståget har lämnat stationen. Gå ombord eller stå kvar på perrongen.

Trump har tidigare avfärdat den globala uppvärmningen som en bluff påhittad av Kina, och han har hotat med att lämna Parisavtalet.

På slutet av sitt anförande sa generalsekreterare Guterres att det är viktigt att USA stannar kvar i Parisavtalet, men lade till att andra länder måste fortsätta arbetet om USA trots allt skulle lämna.

– Om någon stat tvivlar på den globala viljan och behovet av detta avtal, så är det ett skäl för större enighet och målmedvetenhet för oss andra, sa Guterres.