Uppsalaliberaler vill byta ut Jan Björklund

1:48 min

Liberalerna i Uppsala län byta ut partitoppen och vill se Birgitta Ohlsson som ny partiledare. Det är första länsförbundet som ger ett sånt besked inför landsmötet i november.

– Vi tror att med Birgitta Ohlsson får man en förnyelse i partiet, vi tror att hon når de yngre väljarna lite mer, säger Malin Sjöberg-Högrell, länsordförande i Uppsala.

– Jan Björklund har funnits med i partitoppen sedan 2000-talets början. Birgitta blir en ny kraft som kan locka nya väljare och få fram vårt politiska budskap på ett sätt som vi tror kan locka väljare lite mer.

Jan Björklund är partiledare sedan 2007. Liberalernas opinionssiffror har stigit något och i maj sympatiserade 6,2 procent med partiet. Men Liberalerna i Uppsala län tycker inte det räcker.

Det är önskemål om förnyelse som får Liberalerna i Uppsala län att vilja byta ut inte bara partiledaren, utan också partiets båda vice ordförande.

– Vi nominerar Cecilia Wikström som förste vice partiledare och Christer Nylander till andre vice ordförande.

Så ni vill byta ut hela toppen?

– Vi vill byta hela toppen för vi tror man behöver ha en förnyelse i hela partiledningen, säger Malin Sjöberg-Högrell.

– Många organisationer och företag som gått dåligt ett tag behöver börja om och vi tror det är viktigt man tar ett omtag. Med en ny trio på toppen tror vi att man kommer kunna vända den trend som vi har sett de senaste åren.

Liberalerna har sitt landsmöte i november, med mindre än ett år kvar till valet, är det bra läge byta partiledare ?

– Det är väl alltid en risk byta partiledare. Men samtidigt tror vi att vi måste genomföra en förändring. Det förändringsarbete vi påbörjat har inte fått det genomslag som vi vill. Vi menar man måste ha modet att våga diskutera vilka det är som ska företräda vårt parti, säger Malin Sjöberg-Högrell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista