Dödsolyckorna på landsvägar ökar

2:03 min

Trafikverket ser en ökning av dödsolyckor på rikets landsvägar. Men arbetet med att sänka hastigheterna är kontroversiellt.

Därför måste det in akuta insatser på de olycksdrabbades vägarna och hastigheterna sänkas, säger Matts-Åke Belin, vid Trafikverket, projektledare för nollvision för trafikdödligheten i trafiken.

– Vi ser ju nu att när trafiken ökar i Sverige, då ser vi också att dödade i trafiken också ökar. Ökningen den sker inte på det vägnät som vi har gjort säkrare. Utan de sker på det vägnät där vi inte har gjort några insatser, Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert vid Trafikverket.

Sedan år 2010 har den positiva trafiksäkerhetsutvecklingen avstannat och det trots att det har gjorts omfattande insatser på det nationella vägnätet. Bland annat har det byggts mitträcken som hindar mötesolyckor, och omkörningsfält på smalare vägar. De vägarna som kallas 2+1-vägar.

Nu ökar dödsolyckorna, framförallt singelolyckor. Dödsolyckorna sker på de mindre vägarna, som exempelvis landsvägar, där det inte gjorts några förebyggande insatser och där vägunderhållet bitvis också är eftersatt. 

– Och vi har till och med fler döda än vi hade året före. Och när vi tittar på var den ökningen sker så ser vi att den ökningen sker på de mer lågtrafikerade regionala vägnätet i Sverige, Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert vid Trafikverket.

Trafikverket vill att trafikanterna minskar hastigheterna så att dödsolyckorna ska bli färre. Och den skyndsamma åtgärden som myndigheten tar till är att sänka hastigheterna på 90-vägar till 80 kilometer i timmen.

Omskyltningen påbörjades redan förra året, och kommer att pågå i åtta år framöver. År 2025 ska 425 mil väg vara omskyltad, enligt myndighetens planer. Men beslutet möter kritik och kan komma att omprövas, eftersom körtiderna påverkas av hastighetssänkningarna. 

– Ja det är inte särskilt populärt, förstås. För att de som bor i de här områdena de upplever att hastighetssänkningarna begränsar deras mobilitet på olika sätt, säger Matts-Åke Belin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista