martin
Martin Lorentzon, en av Spotifys grundare. Foto: Sören Granath, Sveriges Radio

USA allt viktigare för Spotify

"Kanske två huvudkontor - New York och Stockholm"
1:33 min

I höst flyttar den svenska musiktjänsten in i nya lokaler i centrala Stockholm. Men på sikt kan delar av huvudkontoret komma att flyttas till New York.

Det säger Martin Lorentzon, som är en av Spotifys grundare. 

– Det får vi se, det vet jag inte. Vi kanske har två huvudkontor - New York och Stockholm. Det beror lite på vad som händer. Att vi kommer att finnas och satsa mycket i USA är också naturligt eftersom USA är den största musikmarknaden. Det är musikmarknaden nummer ett.

– Sedan har vi våra rötter här i Sverige, men jag vet inte. Det återstår att se.

Spotify växer snabbt, inte bara utomlands utan också i Sverige. I september kommer två tusen anställda att finnas i det nybyggda huvudkontoret i Stockholm city samtidigt som det kommer att finnas tusen anställda kvar på det gamla huvudkontoret, enligt Martin Lorentzon. Men sedan tror han att det är slut på tillväxten i Sverige, samtidigt som bolaget växer vidare utomlands.

Förutom att USA är en viktig plats att vara på för musiktjänsten, har Martin Lorentzon länge påtalat vad som hindrar bolagets expansion i Sverige, som beskattningen av personaloptioner, brist på bostäder åt de anställda och svårigheter att få tag på programmerare.

– Bristen på mjukvaruutvecklare i Sverige är mycket större än vad man trott eller förstått tidigare. Vi på Spotify skulle lätt kunna rekrytera tusentals mjukvaruutvecklare. Jag sitter i styrelsen för Telia – de skulle kunna anställa hur många som helst. Ta alla statliga myndigheter, Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ericsson multimedia.

– Jag brukar säga att jag tror det fattas två hundra tusen mjukvaruutvecklare i Sverige. Och det är ju en enorm brist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".